Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

relish με λαχανικά/Vegetable Relish


Έχω τρελαθεί αυτές τις μέρες. Οι πάγκοι της κουζίνας μου είναι γεμάτοι με ντομάτες, κολοκύθια, πιπεριές και διάφορα άλλα καλούδια, που άλλα ήρθαν μαζί μας από τις μικρές μας διακοπές και άλλα μας τα έδωσαν αγαπημένοι φίλοι και γνωστοί!
Αρκετές ντομάτες έγιναν σάλτσα και ευελπιστώ να γίνουν και άλλα πράγματα! Με τα υπόλοιπα λαχανικά ήθελα να τα κάνω κάτι άλλο. Στο σκοροφαγωμένο βιβλίο του καλού μου λοιπόν, βρήκα αυτή τη συνταγή και απλώς προσάρμοσα τις ποσότητες των λαχανικών στις δικές μου προτιμήσεις.
Relish είναι συνήθως ψιλοκομμένα λαχανικά μαγειρεμένα ελαφρά σε ξύδι, κάτι σαν τουρσί δηλαδή. Γίνεται με διάφορα λαχανικά, πιο συνηθισμένο είναι με αγγουράκια. Συνήθως χρησιμοποιείται σε hot dogs, hamburgers αλλά και σε σαλάτες και σε ψάρι. Η Χαρά φτιάχνει πολύ ωραία πατατοσαλάτα με relish.

Υλικά...
4 ντομάτες
3 μέτρια κολοκυθάκια
2 κόκκινες πιπεριές
1 πράσινη πιπεριά
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές χοντρό αλάτι
1 φλιτζάνι ξύδι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
1/4 κουταλάκι πιπέρι


Εκτέλεση...
Ψιλοκόβουμε ή τρίβουμε στον τρίφτη όλα τα λαχανικά. Εγώ τα έκανα με το μπλεντεράκι. Μια δυο φορές το γυρίζουμε και είναι έτοιμα. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε για λίγη ώρα να φύγουν τα πολλά υγρά. Τα ρίχνουμε σε ένα γυάλινο μπολ και ρίχνουμε το χοντρό αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σκεπασμένα στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Το πρωί ξεπλένουμε τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το ξίδι, τη ζάχαρη, το θυμάρι, τη δάφνη και το πιπέρι. Αφήνουμε να πάρουν μια βράσει μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά.

Μπορούμε να φυλάξουμε το relish  που φτιάξαμε με δυο τρόπους.
Ο ένας είναι σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα. Πλένουμε καλά τα βάζα και τα βάζουμε στο φούρνο, στον αέρα, στους 130β για 15 λεπτά. Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω, κλείνουμε και αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν. Στο βιβλίο επίσης έγραφε για κονσερβοποίηση των βάζων (water bath) όπως το λέει η Κική στη μικρή κουζίνα. Εγώ το παρέλειψα, ίσως για μεγάλες ποσότητες να χρειάζεται, για τα 3 βαζάκια που έφτιαξα εγώ το θεώρησα περιττό.
Ο άλλος τρόπος είναι να βάλουμε μια ποσότητα στην κατάψυξη. Μόλις σταματήσουμε το βρασμό, βάζουμε την κατσαρόλα σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό. Μόλις κρυώσει εντελώς, γεμίζουμε δοχεία αφήνοντας ένα εκατοστό κενό, τα κλείνουμε αεροστεγώς και τα φυλάμε στην κατάψυξη.
Εγώ για ποικιλία, έφτιαξα 3 βαζάκια αποστειρωμένα και 2 μπολάκια που τα έβαλα στην κατάψυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου