Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Θαυματουργο ποτο...

Ποτο απο κρανο...


Τα Κράνα είναι φρούτα του δάσους. Τα βρίσκουμε κυρίως σε ορεινές περιοχές και γίνονται υπέροχο λικέρ.
Τα κράνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Από τα παλιά χρόνια τα κράνα ήταν γνωστά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται ακόμη και στις ημέρες μας κατά της διάρροιας και εντερικών παθήσεων λόγω της στυπτικότητάς τους που οφείλεται στις ταννίνες. Ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες χρησιμοποιούνταν ως αντιπυρετικά. Στις ορεινές περιοχές της χώρας μας τα κράνα χρησιμοποιούνται κατά (((καρδιακών παθήσεων, κοιλιόπονου, κατά πόνων περιόδου, στομαχικές και εντερικές διαταραχές))) ως χωνευτικό και ως τονωτικό κατά τη διάρκεια εργασίας.
To ξύλο της κρανιάς είναι σκληρότατο και αντοχής σε θραύση. Ανθίζει το χειμώνα ενώ οι καρποί ωριμάζουν στα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου οπότε και παίρνουν έντονα κόκκινο, γυαλιστερό χρώμα.


Υλικά:
1 κιλό κράνα
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο κονιάκ 3 αστέρων, ή λίτρο τσίπουρο, ή 1 λίτρο βότκα
1 ξύλο κανέλα
λίγα μοσχοκάρφια (γαρίφαλο ολόκληρο)
1 δοχείο να τα χωράει όλα μαζί και να κλείνει ερμητικά


Οδηγίες:
Μαζεύουμε τα κράνα, ή τα αγοράζουμε έτοιμα και τα ξεπλένουμε καλά. Σιγουρευόμαστε ότι έχουμε όλα τα υλικά μας έτοιμα. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο γυάλινο  δοχείο. Και αν είστε σαν κι εμένα που εδώ που μένω δεν βρίσκω καινούριο καπάκι για το δοχείο, σιγουρευτείτε ότι το καλύψατε καλά, και δεν έρχεται σε επαφή με τα υλικά εντός του δοχείου. Αν η ζάχαρη δεν διαλυθεί όλη, δεν ανησυχούμε. Αυτό θα γίνει σταδιακά, όταν κάθε μέρα θα ανακινούμε την γυάλα.

Αφήνουμε την γυάλα 40 μέρες στον ήλιο... Η ήπια θερμότητα του ήλιου αυτής της εποχής, αναλαμβάνει να κάνει όλη τη δουλειά. Μόνο υπομονή χρειάζεται. Εγώ έβαλα το ποτό να γίνει στις 15 Σεπτεμβρίου. Θα το γευτούμε στις 25 Οκτωβρίου. Ως τότε... απλά το παρατηρούμε μέρα με τη μέρα να μεστώνει.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου