Πεντανόστιμα σαρμαδάκια με αμπελόφυλλα και κιμά.
Υλικά...
μισό κιλό χοιρινό κιμά
μισό κιλό πρόβειο κιμά
λίγα κόκκαλα για την βάση της κατσαρόλας
μισή κούπα ρύζι καρολίνα
1 κλωναράκι μαϊντανό
1 κουταλάκι χυμό λεμόνιου
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά
αλάτι
πιπέρι
80 αμπελόφυλλα.
Για το αυγολέμονο...
1 αυγό
χυμό λεμονιού
Εκτέλεση...
Πλένουμε και σε μια κατσαρόλα με νερό ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα μέχρι να μαλακώσει το κοτσανάκι τους. Αφου ζεματιστούν τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τον μαϊντανό, προσθέτουμε τον κιμά (χοιρινό και πρόβειο) το ρύζι, το λάδι, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και τα ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Τυλίγουμε τα σαρμαδάκια:
Για την διαδικασία τυλίγματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό εργαλείο για το τύλιγμα ή να τα τυλίξετε με το χέρι.
Για τύλιγμα με το χέρι
Σε ένα πιάτο βάλτε ένα αμπελόφυλλο με την γυαλιστερή πλευρά του από κάτω και την ματ από πάνω. Με ένα κουταλάκι πάρτε λίγη από την γέμιση και βάλτε κόντα στο κοτσάνι του φύλλου. Διπλώστε πρώτα το φύλλο από την μεριά που υπάρχει το κοτσάνι, μετά διπλώστε τα πλαϊνά μέρη του φύλλου και τέλος τυλίξτε το μέχρι την άκρη του φύλλου.
Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε λίγα κόκκαλα στη βάση της κατσαρόλας και τοποθετούμε όλα τα σαρμαδάκια. Σκεπάζουμε τα σαρμαδάκια είτε με αμπελόφυλλα είτε με ένα πιάτο για να μη διαλυθούν κατά το βράσιμο. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλύψει τελείως τα σαρμαδάκια, ελαιόλαδο, αλάτι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσουν.
Όταν βράσουν χτυπάμε σ’ένα πιάτο το αυγό, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού και προσθέτουμε σιγά σιγά ζουμί από το φαγητό μέχρι να γεμίσει το πιάτο. Περιχύνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό και ανακινούμε την κατσαρόλα μέχρι να πάει παντού.
Σερβίρουμε με λεμόνι ή με μια κουταλιά γιαούρτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου