Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Κοτοσουπα αβγολεμονο...

ΥΛΙΚΑ (για 5-6 άτομα)
1 κοτόπουλο (περίπου 1.500 γρ.), σε μερίδες
1 κρεμμύδι ολόκληρο
1 καρότο
1 φλ. ρύζι γλασέ
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο        
Αλάτι και φρεσκοτριμενο πιπιερι
Για το αβγολεμονο:
2 μεγαλα αυγά, οι κροκοι          
Χυμός απο 2 λεμονια  
             
Tips:
Τα λεμόνια και τα αβγά θα πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή να έχουν μείνει εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 2 ώρες. Ο δε ζωμός που θα προστεθεί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι καυτός. Αν θέλουμε τη σούπα περισσότερο ή λιγότερο πηχτή, αυξομειώνουμε αναλόγως την ποσότητα του ρυζιού.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κοτόπουλο και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να το σκεπάζει κατά 2 δάχτυλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε το κοτόπουλο για περίπου 45 λεπτά. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον βάζουμε πάλι στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι μαζί με το ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ξεψαχνίζουμε 2 κομμάτια κοτόπουλο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να χλιάνει.

Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε καλά τους κρόκους, προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών, ανακατεύουμε και προσθέτουμε σταδιακά μία κουτάλα από τη σούπα, ανακατεύοντας διαρκώς το αβγολέμονο. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κοτόπουλο που έχουμε ξεψαχνίσει. Βάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά και σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε το υπόλοιπο κοτόπουλο χωριστά σε πιατέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου